Glutenfri luciaboller

Klassisk opskrift på svenske luciaboller

En klassisk opskrift på glutenfri luciaboller, safranboller eller lussekatte, som de hedder i Sverige. Så gode at alle vil smage! Tilsæt mandelmasse, hvis du er til ekstra saftige boller.

12 stk60 minutter
Average: 5 (1 vote)
1 Stem

Ingredienser

1 pakke Semper Mix eller Semper Fin Mix* 
125 g smør eller mælkefrit magarine
2 ½ dl mælk eller anden væske (= 250 g)  
(*Fin Mix: 2 ¾ dl (=275g))
3 spsk Semper Pofiber
2 knivspids salt
1 æg
1 dl sukker
1 dl rosiner
1 pakke safran (½ g)
1 pakke gær (50 g)

Sådan gør du

  1. Stil smørret frem i god tid, så det kan blive stuetemperatur. Hvis du ikke har tid, så smelt det i stedet og stil det væk, så det kan køle lidt ned.
  2. Lun mælken og hæl den over i en skål. Tip 1! Vej gerne mælken af, 2 ½  dl = 250g. Når væsken er lun blandes Pofiber, sukker, salt, safran og gær ned i væsken. Tip 2! Pofiber giver saftigere boller. Ved bagning uden Pofiber skal mængden af mælk mindskes til ca. 2 dl (2 ¼ dl for Fin Mix).
  3. Pisk ægget let i en kop. Gem ca. 1spsk. æg til pensling og tilsæt resten til blandingen. Hvis ægget undlades kompenseres det med at tilsætte ca. ½ dl ekstra mælk til dejen.
  4. Tilsæt melmixen, men gem ca. 2 spsk. til bagningen. Arbejd dejen sammen i nogle minutter med en dejblander eller elpisker med dejkrog.
  5. Tilsæt smørret og arbejd det ind i dejen i et par minutter. Bland rosiner i, hvis du vil have dem i bollerne.
  6. Lad dejen hvile ca. 5 minutter.
  7. Ælt dejen og pudr lidt mel over. Form til en tyk rulle og del den ud i 10-12 stykker som formes til den ønskede form. Tip! Forsøg at anvend så lidt ekstra mel som muligt. Behøver du mere mel så kom eventuelt majsstivelse eller kartoffelmel på bordet.
  8. Læg bollerne på en bageplade med bagepapir. Lad dem hæve til dobbelt størrelse under plastfilm i ca. 30 minutter.
  9. Pensl med det piskede æg, som du blander med lidt vand (eller pensl bare med vand).
  10. Strø eventuelt perlesukker over.
  11. Bag ca. 10-12 minutter midt i ovnen ved 220° C.
  12. Lad dem køle af nogle minutter under et viskestykke, inden du serverer.

Hjem / Opskrifter / Glutenfri luciaboller